Home » Android » Android Studio Instant Run is not enabled?

Android Studio Instant Run is not enabled?

Posted by: admin June 15, 2020 Leave a comment

Questions:

Instant Run is a new feature introduced for reduce time for run and debug app.
I have all the required configuration for enabling Instant run, but it is not enabled on Android Studio. Here is my configuration below.

1. Android Studio 2.1
2. 'com.android.tools.build:gradle:2.1.0'
3. minSdkVersion 15
4. Settings->Build, Execution, Deployment > Instant Run = "Enable Instant Run..."
5. Run ->device is  Android version 4.4.4

Then Instant Run is NOT enabled. enter image description here

But when I am Run->on device Android Version 5.1.1, Instant Run is enabled.enter image description here

Please suggest, if some other configuration I missed to enable Instant run for Android 4.4.4 device.

How to&Answers:

When you are running for the first time Instant Run is not required as the apk will be installed for the first time in the selected device. From the second time onward if you choose the same device to deploy your changes then instant run will be automatically enabled from Android studio 2.0 and Gradle version 2.0.

Please Note: You are required to run in debug mode.

For more Clear understanding you may visit this link

Answer:

Instant Run is supported only while deploying a debug build variant, using Android Plugin for Gradle version 2.0.0 or higher, and targeting devices running Android 4.0 (API level 15) and higher.

Answer:

This answer solved the problem in my case.

you have missed the Fingerprint Certificate Authorization dialog in your
phone when you connected it, try to change the USB mode to Media, or
another different than the one you have in and then reconnect your
device, or go to Developer Options -> Revoke USB Debugging and
reconnect, watch for the dialog and click on accept, that should solve
your problems.

Otherwise, try this:

set your ANDROID_SDK_HOME again and:

unplug device adb kill-server adb start-server plug device

Answer:

Try to recreate project, but do not use spaces in the fullpathname.

Answer:

Go to sdk manager and select API Level 15 which is Android 4.0.3 (IcecreamSandwich) under SDK Platforms. This fixed my problem.

Answer:

For me the problem was the link cable, it seems like it had an unstable connection. I used another one and it worked without a problem.