Home » Android » AVD Emulator is not working in Android Studio

AVD Emulator is not working in Android Studio

Posted by: admin May 14, 2020 Leave a comment

Questions:

While running the emulator on the android studio, my Event Log:

17:11 Executing tasks: [:app:assembleDebug]

17:11 Emulator: Warning: Quick Boot / Snapshots not supported on this
machine. A CPU with EPT + UG features is currently needed. We will
address this in a future release.

17:11 Emulator: Warning: requested RAM 1536M too high for your system.
Reducing to maximum supported size 512M

17:11 Emulator:
C:\Users….\AppData\Local\Android\Sdk\emulator\qemu\windows-x86\qemu-system-x86_64.exe:
Could not load library WinHvPlatform.dll.

17:11 Emulator:
C:\Users….\AppData\Local\Android\Sdk\emulator\qemu\windows-x86\qemu-system-x86_64.exe:
failed to initialize WHPX: Function not implemented

17:11 Emulator: Process finished with exit code 0

17:11 Gradle build finished in 2 s 704 ms

All the bold sentence were shown in RED color.

I am getting Notification as:

Emulator:
C:\Users….\AppData\Local\Android\Sdk\emulator\qemu\windows-x86\qemu-system-x86_64.exe:
failed to initialize WHPX: Function not implemented

My SDK Platform:
enter image description here

My SDK Tools:
enter image description here

I tried to solve the issue with reference: https://stackoverflow.com/a/52587220/7678788 (I was unable to change it) so, I took help of https://stackoverflow.com/a/52342344/7678788, but this also didn’t solve the issue.

My SDK Platform and SDK Tools are of the latest version.

How to fix this issue?


UPDATE

I have also installed the latest Intel x86 Emulator Accelerator (HAXM) and tried to run the emulator, my Event Log:

19:11 Executing tasks: [:app:assembleDebug]

19:11 Emulator: Warning: Quick Boot / Snapshots not supported on this
machine. A CPU with EPT + UG features is currently needed. We will
address this in a future release.

19:11 Emulator: Warning: requested RAM 1536M too high for your system.
Reducing to maximum supported size 512M

19:11 Gradle build finished in 8 s 357 ms

19:11 Emulator: Process finished with exit code 0

All the bold sentence were shown in RED color.

How to&Answers:

While it’s true that the emulator (The emulator ONLY) ask 512mb of ram as minimum, that isn’t recomendable since your system, the android studio, and background process also take ram, to run android studio i’ll suggest having at least 4gb of ram, but if that isn’t posible you should try to have at least arround 768mb of free ram before running the emulator.

For reference there are some OS ram usage(all on x64 OS)
Windows 7 : 460mb – 540mb
Windows 8 : 1.8gb – 2.4gb
Windows 10 : 1.5gb – 2.5gb

Answer:

Try installing the Intel x86 Emulator Accelarator (HAXM) and reboot the device. Make sure the emulator is installed properly and reboot Android Studio.