Home » Android » emulation – Android emulator not able to access the internet

emulation – Android emulator not able to access the internet

Posted by: admin March 10, 2020 Leave a comment

Questions:

I know that similar questions have been asked before, but my problem is new only after installing Android Studio 2.3, the latest version in March 2017. I have several years experience developing Android applications, and I have never encountered this problem before. After upgrading to version 2.3 of Android Studio, my emulator is no longer able to access the internet. I even uninstalled/reinstalled Android Studio 2.3 from scratch and created a new emulator, and I am still getting the same error. This is not an app problem. I can’t even access the internet from Chrome, and I wasn’t having this problem last week. The message that I get says that the server DNS address could not be found — DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG. The only thing that has changed on my computer in the last week is the new version of Android plus possibly updates to Windows 10. And yes, my computer has access to the internet. Below is an image of my emulator when I try to use Chrome to search for “Google”.
emulator with error message

How to&Answers:

Change the DNS address of your network to 8.8.8.8:

MacOSX:

  • Open “System Preferences”
  • Click on “Network”
  • Select the network which your computer is connected and click on “Advanced”
  • Select “DNS”, Select the “+” button, type “8.8.8.8”
  • Select “Ok” and “Apply”

Windows & Linux:

https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using

After that close the emulator and start it again.

Answer:

After trying many of these solutions, I was going to just delete my current AVD and make it again, but when I clicked the down arrow on the AVD, I noticed “Cold Boot Now”.

AVD Menu

On a whim I tried that. Lo and behold my emulator has internet connectivity again!

EDIT: Ok, for those saying why not just wipe data and restart. Do you reformat your PC every time you restart it? Wiping data on the emulator is just like doing a factory reset to a phone or reformatting your hard drive on your PC and reinstalling your OS. It is unnecessary unless the data is totally corrupt.

When you shut off the emulator and restart it, it is like putting your PC in hibernate or sleep mode. Memory is not wiped, it is saved.

Doing a cold boot is the same as rebooting your phone or rebooting your PC. It resets memory and lets things reload. This allows the network emulation to start with clean memory and connect properly.

So, don’t wipe your data. Just cold boot. If it still doesn’t work, then wipe, but save that as a last resort.

Answer:

I found a temporary solution on an old Stack Overflow thread at Upgraded to SDK 2.3 – now no emulators have connectivity. Note that this thread talks about Android SDK 2.3, not Android Studio 2.3. The problem seems to be that the emulator can’t find the DNS my computer is currently using, and the temporary workaround is to start the emulator from the command line and specify the DNS server. Whatever problem occurred back then must have reappeared in the latest version of Android Studio.

The temporary solution outlined below fixes the problem with the emulator accessing the internet. However, it does not fix the problem that occurs when trying to run Android Device Monitor. Doing so will still make the emulator go offline as described above.

Note that there are two files named “emulator.exe” in the sdk — one under sdk\tools and another under sdk\emulator. Either might work below, but I use the one under sdk\emulator.

The first step is to find where the SDK is located. Assuming a user name of “jdoe” and a default installation of Android Studio on Windows, the SDK is most likely in

C:\Users\jdoe\AppData\Local\Android\sdk

The second step is to determine the name of the AVD (emulator) that you want to run. The command

C:\Users\jdoe\AppData\Local\Android\sdk\emulator\emulator.exe -list-avds

will show the names of your AVDs. On my computer, it shows only one, Nexus_5X_API_25.

To start the emulator from the command line with a specified DNS server, use something like the following:

C:\Users\jdoe\AppData\Local\Android\sdk\emulator\emulator.exe -avd Nexus_5X_API_25 -dns-server 8.8.8.8

In this case, 8.8.8.8 is a Google public domain name server.

The above commands can be shortened if you create appropriate environment variables and edit your PATH environment variable, but I recommend caution when doing so.

Answer:

Updating my WIFI adapter to resolve DNS on 8.8.8.8 solved the issue for me. It started to happen after an Apple update which messed up the DNS address.

enter image description here

Answer:

Simply open the AVD Manager and wipe the data of that emulator works for me.

Answer:

I experienced this same issue after upgrade. Upon opening the Chrome browser in the emulator, google.com could no longer be reached.

I found a post on SO that suggested the problem was with the emulator trying to use a disconnected network adapter. For me the problem was occurring when I was connected to a LAN. Disabling the wireless LAN adapter fixed the issue.

To disable the adapter:

  1. Navigate to Network connections
  2. Find the adapter
  3. Right click and choose disable

Answer:

Open Android emulator and go to the Extended Controls. Then go to the setting => proxy(Tab) and unchecked “Use Android studuio HTTP proxy setting”.

Answer:

I am also facing the same problem, but I am trying to solve the problem using various posts. Today I discovered this problem. Your computer configuration is most likely the problemm, not Android Studio and the Android Emulator.

The problem is coming from your Network setup. Just set the Primary DNS Server to 8.8.8.8, which will solve the problem.

Answer:

I’ve resolved wiping data from AVD Manager

Answer:

This happend to me when the emulator froze and I had to kill the process. The signal icon always showed the small “x” as in the screenshot and no internet connection was successful.

The only thing that helped was uninstalling and reinstalling the emulator (not the AVD images)

In Android Studio:

Tools-> Android -> SDK Manager
Uncheck “Android Emulator” and let it uninstall then check again and let it install again.

Screenshot

Answer:

This was a problem for me last time the emulator updated itself and back then disabling other network adapters fixed it. Now it’s cropped up again but the only adapter that is enabled is a single wifi one so I have nothing to disable.

The issue only reappeared after I updated via a prompt the emulator tools to 26.1.1. I uninstalled and reinstalled the emulator via the SDK Tools update tab and thankfully the only option when installing again right now is to install 26.0.3 (which seems to be working okay).

Moral of the story is to be very wary of emulator updates.

Answer:

For me the problem was caused when I took my laptop home without restarting the emulator. From what I have read, when the emulator starts up it reads your PC’s DNS settings and uses them. When I was on my home network, my work DNS settings were failing.
So yeah. Just restarting the emulator solved my problem.

Answer:

Reminder: the Android Emulator internet connection does not work if you turn on a VPN system on you computer.

Answer:

I got a simple and permanent solution for this issue in windows.

Go to network and internet option-> enter image description here

click on Etherenet or wifi(for which you are connected) option ->
enter image description here

Click on change adapter option ->
enter image description here

Right click on the network for which you have connected.
enter image description here

A dialog box will be opened and just click on Internet protocal version (TCP/IPv4) option.
enter image description here

Another dialog box will be opened and there just neglect the first set about the IP address (Keep as it is set) and click radio button of Use the following DNS server addresses: and enter as 8.8.8.8 in Preferred DNS server: and 8.8.4.4 in Alternate DNS server:
enter image description here

Now you can open your emulator whenever and you will get internet in the android emulators.

Answer:

closing the emulator and reopening worked for me

OS
WINDOWS 10

Answer:

After 10 days of trouble, I just deleted everything from C:\Android\.android\ and deleted all created AVDs. Now internet seems to work fine.

Answer:

if android browser can access internet
you can run emulator from terminal
by this command

go to SDK path then

$ /tools/emulator -avd
Nexus_5X_API_23 -netdelay none -netspeed full

it solve your internet problem…

Answer:

I am on android studio 3.1 and it happened.
Solved it by restarting the adb server

$ adb kill-server
$ adb start-server

Hope it helps. Thank you

Answer:

Just recreating the emulator with another target API worked for me

Answer:

I was having the same issue and i resolved with below steps:-

Go to emulator setting and then go to

setting->Proxy->Either configure it Manually or use Tick use Android Studio HTTP proxy simulator.

Answer:

I am having visual studio 2017 , and this simple few click has fix internet issue for Android emulator.

enter image description here

Answer:

I’ve faced the very and suddenly same problem on my MAC. After having tried everything, I’ve finally deleted the folder /Users/Philippe/.android and create a new emulator.

Answer:

Maybe you set a proxy for Android Studio and the proxy does not work. Try without proxy.

Answer:

I had the same problem on Windows 10. I just went to the Network & internet settings> Change adapter options> right-click on Wi-Fi and chose properties> Chose Internet protocol version 4 in the list and clicked properties> Turned on the "Use the following DNS server addresses" and filled the first part with "8.8.8.8" address.
Problem solved!

Answer:

If you are behind a proxy, the following might be useful:

adb shell settings put global global_http_proxy_port YOUR_PROXY_PORT

adb shell settings put global global_http_proxy_host YOUR_PROXY_IP

reboot

Answer:

There was a problem for me too, by disabling the proxy in Android Studio settings, and run the emulator with “Cold Boot Now”, the problem was resolved.

Answer:

I had this also and I solved it by creating new android emulator virtual device and chosen Nexus 4 api 27. Before I was creating Pixel device api 28, and it was not working even after recreating device. So I tried totally different configuration and Android Emulator has internet connection as is expected. Other solutions did not work for me but I did no try it all.

Answer:

Had the same issue with my emulator,did everything above but nothing worked.
Changing the Default gateway in my
Control Panel -> Network and Sharing Center -> Local area connection settings from:
192.168.1.119 to 192.168.1.1 worked from me.
I don’t have much idea about how this IP Address works,but maybe it will save someone’s time and frustation.

Answer:

For me the problem was my computer was connected to VPN. Once I disconnected that it started working in emulator.

Answer:

Pro tips: using AVD with dnsmasq on Linux

To understand you to read Set up Android Emulator networking from Android Studio.

The loopback of the emulated device is 127.0.0.1 and the host loopback can be accessed from the emulated device from 10.0.2.2.

At startup, the emulated device set its DNS nameserver by picking those from the host in /etc/resolv.conf.

But the point is, if you are using dnsmasq, you setnameserver 127.0.0.1in/etc/resolv.conf` so the emulated device will hit it’s own loopback where nothing is running instead of the host loopback where there is a DNS server running.

To solve that, add -dns-server when running AVD from the CLI.

For example:

  • Cloudflare DNS: ~/Android/Sdk/emulator/emulator -avd Nexus_9_API_23 -dns-server 1.1.1.1
  • Host’s dnsmasq: ~/Android/Sdk/emulator/emulator -avd Nexus_9_API_23 -dns-server 1.0.2.2